مولتی متر چیست؟ مولتیمتر یا مولتیتستر دستگاهی برای اندازهگیری چندین کمیت الکتریکی مانند ولتاژ، جریان، مقاومت الکتریکی، ظرفیت خازنی و … است، که میتوان با آن سلامت یا مشخصات قطعات الکتریکی یا الکترونیکی را نیز ارزیابی کرد. منبع
[ez-toc]
تاریخچه استفاده از مولتی متر
اولین وسیله برای اندازهگیری پارامترهای الکتریکی، گالوانومتر (Galvanometer) بود که در سال 1820 برای اندازهگیری جریانهای کم ساختهشد. گالوانومتر (آمپرسنج) را میتوان با سری کردن یک مقاومت با آن، برای اندازهگیری ولتاژ، و با استفاده از پل وتستون، برای اندازهگیری مقاومت، نیز به کار برد. گالوانومتر، نمونه اولیه مولتیمتر و آمپرمترها بود که تنها در آزمایشگاه کاربرد داشت و بزرگ و حساس بود.
اولین مولتیمتر در دهه 1920 اختراع شد. ساخت این مولتیمتر را به یک مهندس اداره پست بریتانیا با نام Donald Macadie نسبت دادهاند. این دستگاه میتوانست شدت جریان، ولتاژ و مقاومت را اندازه بگیرد. او این دستگاه را آوُمتر Avometer نامید. که از حروف اول کلمات آمپر (Amper)، ولت (Volt) و اهم (Ohm) گرفته شدهاست.
انواع مولتی متر یا آمپر متر
مولتی متر چه کمیتهایی را اندازه گیری میکند؟
از مولتی متر میتوان برای اندازهگیری چندین کمیت الکتریکی مانند ولتاژ، جریان، مقاومت الکتریکی، ظرفیت خازنی استفاده کرد.
اهم متر چیست؟ فرق اهم متر با آمپر متر چیست؟
تفاوت مولتی متر با آمپر متر یکی از سوالات پر تکرار است. این دو دستگاه شباهت های بسیار زیادی با یکدیگر دارند و در بعضی موارد مشابهه هستند. آمپر مترها توانایی اندازه گیری شدن جریان (آمپر) را نیز دارا هستند. آمپر مترها را با عنوان کلمپ متر یا آمپر متر کلمپی نیز می شناسند.
قیمت مولتی متر کلمپی
قیمت مولتی متر کلمپی والو
کار مولتی متر چیست؟ آشنایی با کاربرد مولتی متر دیجیتال
به وسیله مولتی متر میتوان چندین کمیت الکتریکی از قبیل ولت، آمپر و اهم را اندازه گیری کرد. تست خازن با مولتی متر دیجیتال در بسیاری از مواقع قابل انجام است. توسط مولتی متر های دیجیتالی پیشرفته میتوان مقدار فرکانس و میزان حرارت را نیز اندازه گیری کرد. کاربرد مولتی متر دیجیتال بسیار متنوع است، اندازه گیری میلی آمپر، میکرو آمپر، تست دیود، تست اتصال و … از دیگر کاربرد مولتی متر دیجیتالی میباشند. کاربردهای الکتریکی مولتی متر محدود به تست قطعات الکترونیکی، تعمیر لوازم خانگی و تعمیرات مدار الکترونیکی نیست. از مولتی متر هر جا که نیاز به اندازه گیری ولتاژ و جریان الکتریکی است استفاده می گردد.
آشنایی با انواع مولتی متر، مولتی متر دیجیتال و عقربهای چیست؟
اساس کار انواع مولتی متر یکی است. اما انواع مختلفی از این دستگاهها متناسب با کاربردهای مختلف، مانند تست قطعات الکتریکی یا آزمایش مدارهای الکترونیک، تولید و به بازار عرضه شده است. مولتی متر ها در دو نوع مولتی متر رومیزی و پرتابل جهت کاربردهای مختلف تولید میشوند. علاوه براین، گروه دیگری از مولتی مترها جهت اندازه گیری آمپرهای بالا ساخته شدهاند که با نام مولتی متر کلمپی شناخته میشوند.
مولتی متر اتورنج چیست؟
مولتی متر های دیجیتال اتورنج (Auto Range) نیاز به تنظیم رنج دستی ندارند. اندازه گیری ولتاژ از چند صد میلی ولت تا ۱۰۰۰ولت به صورت خودکار از ویژگی های دیگر آنهاست.
طرز کار و نحوه تست قطعات الکترونیکی با مولتی متر اتورنج بسیار ساده است. کافیست جهت تست ولتاژ AC رنج یاب را روی قسمت ولت AC. و جهت تست ولتاژ DC رنج یاب را روی قسمت ولت DC قرار داد. همچنین جهت اندازه گیری کمیتهای دیگر از جمله مقدار اهمی مقاومت یا آمپر باید نشانگر رنج را روی قسمت مربوطه قرار دهد.
روش اندازه گیری ولتاژ با مولتی متر
جهت اندازه گیری ولتاژ با مولتی متر ابتدا کلید چرخشی را در وضعیت ولتاژ قرار داده.در این حالت مولتی متر باید بهصورت موازی در مدار متصل گردد. سیم مشکی را به ترمینال منفی و سیم قرمز را به ترمینال مثبت وصل میکنیم. باید توجه کرد سلکتور حتماً در وضعیت ولتاژ با نماد Vdc برای ولتاژ مستقیم. و Vac برای ولتاژ متناوب باشد.
نحوه اندازه گیری جریان با مولتی متر
یکی از استفادههای رایج مولتی متر اندازه گیری جریان الکتریکی است.جهت اندازه گیری جریان با مولتی متر باید آن را بصورت سری در مدار قرار داد. ابتدا کلید چرخشی را در وضعیت ولتاژ قرار داده و سیم مشکی را به ترمینال منفی و سیم قرمز را به ترمینال mA یا A وصل میکنیم.
اندازه گیری مقاومت با اهم متر؛ کاربرد اهم متر چیست؟
جهت اندازه گیری مقاومت در مدار با اهم متر ابتدا باید بدانیم اهم متر چگونه در مدار قرار میگیرد؟ ابتدا کلید چرخشی را در موقعیت اهم متر قرار داده و پروب های آن را به دو سر مقاومت بهصورت موازی، پس از اطمینان از قطع ولتاژ، در مدار وصل میکنیم. هنگامی که از مولتی متر غیر اتوماتیک استفاده میکنیم برای محافظت از آن باید ابتدا بیشترین ضریب رنج را انتخاب کنیم و اگر دقت اندازه گیری کافی نبود ضریب سلکتور را کاهش میدهیم.
مولتی متر حرفه ای
دقت اندازه گیری دستگاه مولتی متر چقدر است؟
تمام دستگاههای اندازه گیری دارای حدمجازی از خطا هستند، دقت یک دستگاه اندازه گیری بیان میکند که مقدار اندازه گیری شده تا چه حد با مقدار واقعی نزدیک است. معمولاً به جای مقدار واقعی از مقدار استاندارد استفاده میشود و دقت برحسب خطای دستگاه و به صورت درصد بیان میگردد.
دقت مولتی متر های آنالوگ بهصورت استاندارد ۳% و درحالیکه دقت مولتی متر دیجیتال بهصورت استاندارد ۰٫۵% و در مولتی متر های پیشرفته این مقدار کمتر است. خطا به صورت + و – بیان میشود. بعضی مولتی مترها دقت ۰٫۰۱% و در موارد خاص آزمایشگاهی مقدار دقت را کسری از میلیون نیز ارائه میگردند. لازم است بدانیم پایداری دقت مولتی متر در صورت کالیبره نمودن دورهای آن حفظ میگردد.
مولتی متر دیجیتال به دلیل قیمت پایین، دقت بالا و کاربری آسانی که نسبت به مولتی متر آنالوگ دارد با استقبال فراوانی از سوی کاربران مواجه شده است. دقت اندازه گیری و همچنین سهولت کار با آن از ویژگیهای مهم مولتی متر های دیجیتال است. اگر به دنبال یک مولتی متر دیجیتال با کیفیت با قابلیت حمل آسان هستید، با مراجعه به صفحه مولتی متر دیجیتال دستی میتوانید گزینههای جذابی را مشاهده نمایید.