کمپرسور از مهم ترین اجزای سیستم های سرمایشی همچون کولر گازی و یخچال فریزرها محسوب میشود که کارکرد صحیح این لوازم بستگی به عملکرد کمپرسور دارد. کمپرسور با مصرف انرژی، گاز مبرد را محبوس میکند و آن را تحت فشار قرار میدهد سپس در نتیجه این فرایند، هوا از طریق لولههایی خنککننده یا کندانسور گرمای خود را از دست میدهد و در نهایت با ورود به قسمت داخلی دستگاه باعث خنک کردن محیط اطراف خود میشود.
کمپرسور انواع متفاوت روتاری، اینورتر و … دارد که شما در زمان خرید با آنها مواجه خواهید شد. ما در این مطلب میخواهیم تفاوت کمپرسور روتاری و اینورتر را بررسی کنیم و راهنمای شما عزیزان برای خرید باشیم. لطفا با ما همراه باشید.
کمپرسور چیست؟
قبل از بررسی تفاوت کمپرسور روتاری و اینورتر، ابتدا لازم است توضیح دهیم که کمپرسور چیست و چه وظیفه ای در سیستمهای سرمایشی دارد. کمپرسور در دستگاههای خنککننده از جمله کولر گازی، وظیفه افزایش فشار گاز را دارد که این کار را با کاهش حجم گاز انجام میدهد. پس از اینکه گاز مبرد به داخل کمپرسور مکیده میشود، طی یکسری فرایندها حجم آن کاهش یافته و متراکم میشود ضمن این متراکم شدن و افزایش فشار، دمای آن نیز بالاتر می رود.
برای خنک کردن گاز مبرد فشرده شده نیز در مسیر خروجی آن از دستگاه، لولهها یا کویلهای خنککننده قرار میدهند. کمپرسور عملکردی مشابه با پمپ دارد. پمپ فشار مایعات را افزایش میدهد اما حجم آن را تغییر نمیدهد (مایعات غیرقابل تراکم هستند). اما کمپرسور حجم گاز را کاهش، فشار و دما را افزایش میدهد.
انواع مدل های کمپرسور
کمپرسورها در سیستمهای سردکننده دارای انواع مختلفی هستند. از آن جمله میتوان به مدل پیستونی که جزو قدیمی ترینها به شمار میرود اشاره کرد
امروزه استفاده از دو مدل کمپرسور روتاری و اینورتر رایج تر است زیرا برای محیطهای کوچک که به خنک سازی با ظرفیت کمتری نیاز دارند، به صرفه تر میباشند اما برای فشارهای بالا استفاده از کمپرسور پیستونی مناسب تر است.
پیشنهاد میشود خرید انواع کمپرسورهای کولر اسپلیت از بخش کمپرسوهای کولر گازی سایت دکتر کول بازدید فرمایید.
معرفی کمپرسور روتاری
در بررسی تفاوتهای کمپرسور روتاری و اینورتر، بهتر است با هر یک از این دو مدل و ساختار و عملکرد آنها به طور جداگانه آشنا شوید.
کمپرسور روتاری در بسیاری از وسایل سرمایشی مانند یخچال فریزر و کولر گازی نصب میشود و بر خلاف کمپرسورهای پیستونی، گاز مبرد را با مکانیزم چرخشی خود به گردش آورده و مکانیزم سادهتری نیز دارد. این مکانیزم ساده باعث کاهش میزان سر و صدا و نویز آن می شود.
طراحی کمپرسورهای معمولی به شکل تک سرعته یا سرعت ثابت میباشد یعنی قابلیت تغییر سرعت کارکرد و تنظیم سرمایش، کم و زیاد کردن سرما در آنها وجود ندارد و اگر دمای محیط به بیشتر از مقدار از پیش تعیین شده برسد، خاموش می شوند. همچنین بعد از رسیدن دمای محیط به مقدار تعیین شده، دوباره شروع به کار میکند.
در مجموع، کمپرسور روتاری دور ثابت عمل خنک سازی را با سرعت ثابت انجام میدهد و برای ثابت نگه داشتن دما به طور پیوسته خاموش و روشن میشود.
پیشنهاد خرید : کمپرسور الکتریک میتسوبیشی 13 هزار مدل RH207
کمپرسور روتاری متشکل از دو بخش پیستون دوار و محفظه سلیندری است که پیستون در آن میچرخد. این دو بخش در کمپرسور، فرایند مکش، فشرده سازی و خروج گاز مبرد فشرده شده را انجام میدهند، حرکت چرخشی پیستون در داخل محفظه در یک سمت، باعث فشرده سازی و در سمت دیگر، مکش را از راه لوله ورودی یا ساکشن انجام میدهد.
در واقع، کمپرسور روتاری حالت چرخشی و مکانسیم جابجایی مثبت دارد. نحوه عملکرد این مدل کمپرسور بدین شکل است که ابتدا گاز را به داخل محفظه میکشد و سپس با حرکت چرخشی، گاز مبرد را متراکم و خارج می کند.
در کولرهای گازی مجهز به کمپرسور روتاری، گاز از لولهی ساکسن وارد کمپرسور میشود و با چرخش 360 درجه پروانه، مکش اتفاق می افتد. در طی چرخش تیغه های پروانه نیز گاز با فشار زیاد وارد لوله های خروجی می شود و در نهایت هوا خنک می شود
معرفی کمپرسور اینورتر
کولر گازی که با استفاده از اینورتر کار میکند به اسم کولر اینورتر شناخته میشود. کمپرسورهای اینورتر دارای اندازههای کوچک تری هستند و در کولر ماشین، یخچال فریزرها، کولر گازی و دیگر سیستمهای خنککننده و تهویه مطبوع استفاده میشوند.
کمپرسور اینورتر بر خلاف کمپرسور روتاری در مواقعی که دما به بیشتر از مقدار تعیین شده میرسد، خاموش نمیشود بلکه با تغییر سرعت خود، دما را ثابت نگه میدارد. به بیانی دیگر، این کمپرسورها همواره در حال خنک کردن محیط هستند و فقط زمانی که دمای محیط بیشتر از مقدار از قبل معین شده برسد، سرعت آن کمتر می شود و هیچگاه خاموش نمیشوند.
زمانی که دمای محیط افزایش مییابد،این نوع از کمپرسور با افزایش سرعت کارکرد، دما محیط را کاهش میدهد و سپس با سرعت کم و ثابت به کار خود ادامه میدهد. این ویژگی کمپرسور اینورتر باعث میشود که مصرف انرژی آن در مقایسه با کمپرسورهای دیگر کمتر شود.
کمپرسور اینورتر همانند کمپرسور روتاری و یا کمپرسورهای دور ثابت صدای زیادی تولید نمیکند همچنین این کمپرسورها میتوانند به صورت چند ظرفیتی به مورد استفاده قرار گیرند که باعث استفاده از آن به صورت همزمان برای چند دستگاه میشود.
تفاوت کمپرسور روتاری و اینورتر
حال که با کمپرسور روتاری و اینورتر و نحوه عملکرد آنها آشنا شدید، در این بخش میخواهیم تفاوت این دو مدل کمپرسور را با جزئیات بیشتری بررسی کنیم :
تفاوت عملکردی کمپرسور روتاری و اینورتر
کمپرسور اصلی ترین بخش کولرگازی و دیگر سیستم های خنککننده است که نحوه عملکرد دستگاه را تعیین میکند اما مدلهای مختلف آن عملکرد متفاوتی دارند. وجود کمپرسور اینورتر در کولر گازی باعث میشود که شما برای تغییر دمای کولر، دستگاه را خاموش و روشن نکنید اما ساختار کمپرسور روتاری اینطور نیست و با تغییر دما و رسیدن دما به مقدار بیش از حد مجاز، خاموش می شود.
مقایسه کمپرسور روتاری و اینورتر در مصرف انرژی
دومین تفاوت کمپرسور روتاری و اینورتر در میزان مصرف برق آنهاست. در کل، میزان برقی مصرفی کولر گازی اینورتر کم است که به دلیل ولتاژ برق ورودی کمتر آن می باشد اما کمپرسور روتاری از کمپرسور اینورتر هم مصرف برق کمتری دارد. کولرگازی روتاری نسبت به همه مدل ها پایین ترین مصرف برق را دارد در حالی که راندمان آن نیز بالاست.
تفاوت کمپرسور روتاری و اینورتر در ایجاد لرزش و صدا
در بخش معرفی کمپرسور های روتاری و اینورتر اشاره شد که هر دو میزان سر و صدا و لرزش کمی دارند. سر و صدای کولر گازی ناشی از فعالیت کمپرسور آنهاست و در مقایسه این دو مدل باید بگوییم که سر و صدای کولر گازی روتاری کمتر است.
مقایسه کمپرسور روتاری و اینورتر در قیمت
تفاوت دیگر کمپرسور روتاری و اینورتر در قیمت آنهاست. مدل کمپرسور استفاده شده در کولرگازی تنها عامل تعیین کننده قیمت نیست اما به طور کلی می توانیم بگوییم که کمپرسور اینورتر در مقایسه با انواع دیگر گرانتر است. مصرف برق پایین، هزینه های تعمیرات و نگهداری پایین، ساختار پیچیدهتر و … باعث گرانتر شدن کمپرسور اینورتر و در نتیجه کولرهای گازی اینورتر میشوند.
تفاوت کمپرسور روتاری و اینورتر در هزینه های تعمیرات و نگهداری
هر دو نوع کمپرسور روتاری و اینورتر ممکن است بعد از مدتی استفاده نیازمند تعمیرات باشند و در این موضوع مهم است که برای خرید کولرگازی به سراغ شرکت هایی بروید که گارانتی معتبر ارائه می دهند تا بتوانید با کمک گارانتی برای تعمیر دستگاه اقدام کنید.
کمپرسور روتاری به دلیل ساختار نسبتا سادهتر در مقایسه با کمپرسور اینورتر، هزینه های تعمیرات پایین تری دارد اما هزینه تعمیرات مدل اینورتر نیز خیلی بالا نیست.
مقایسه کمپرسور روتاری و اینورتر در قدرت خنک کنندگی
کمپرسور اینورتر قدرت بیشتری در خنک سازی محیط دارد زیرا در مقایسه با دیگر کمپرسور ها دارای دور بر دقیقه بیشتری می باشد و پیستون چرخاننده آن در هر دقیقه با سرعت بیشتری می چرخد.
معایب کولرهای گازی روتاری و اینورتر
- کمپرسور روتاری زودتر دچار مشکلات فنی می شود.
- کولرهای گازی روتاری در صورت قرار گیری در محیط پر گرد و خاک، آسیب می بینند.
- بازدهی کمپرسور روتاری در مکان های آلوده و کثیف کم می شود.
- کولر گازی اینورتر قیمت بالاتری دارد.
- برنامه های صادر شده برای کولر گازی اینورتر کاملا دیجیتال هستند که توسط مادربرد مرکزی صادر می شوند. به همین دلیل در صورت بروز مشکل برای برد، راهاندازی سیستم امکانپذیر نخواهد بود.
- برای خرید کولر اینورتر به شرکت هایی که خدمات پس از فروش بهتری دارند مراجعه کنید تا در صورت مواجه شدن با مشکل بتوانید قطعات مورد نیاز آن را تامین کنید.
- اگر دمای محیط خیلی بالا باشد، قدرت خنککنندگی کولرگازی اینورتر کاهش می یابد.
در پایان، کمپرسور روتاری بهتر است یا اینورتر؟
کولرهای گازی روتاری و اینورتر هر دو با ویژگی های خوبی که دارند، انتخابی هوشمندانه و قیمت مناسب هستند و با اینکه تفاوت های زیادی دارند، اما شما هر کدام را که بخرید تا سال های طولانی از آن استفاده خواهید کرد.
در خرید کولرگازی لازم است به شرایط آب و هوایی محل زندگی خود نیز توجه داشته باشید تا سیستم خنککننده با راندمان مناسب دمای منطقه خود تهیه کنید. کولرهای گازی دارای انواع مختلف برای مناطق گرم و خشک، مرطوب و معتدل هستند و مدل های مناسب مناطق معتدل نمی توانند دمای بیشتر از محدوده خود را تحمل کنند.
سوالات شما
-
کمپرسور روتاری بهتر است یا اینورتر؟
هر دو نوع کمپرسور روتاری و اینورتر دارای ویژگی های مثبتی هستند بستگی به مصرف شما می توان از انها استفاده کرد.
-
مصرف برق کدام یک از کمپرسورهای روتاری و اینورتر پایین تر است؟
مصرف برق کمپرسور روتاری از همه مدل ها کمتر است.
-
قیمت کمپرسور روتاری بیشتر یا اینورتر؟
کمپرسور اینورتر قیمت بیشتری دارد اما برای خرید کولر گازی عوامل دیگری نیز روی قیمت تاثیرگذار هستند.
در مجموع کمپرسور های مورد بحث در این مقاله، در حالت دائم کار ، کدامشان دوام کاری بیشتری در بعد زمان مصرف دارند.(منظورم عمر در ساعات کار زیاد میباشد)
سلام و عرض ادب جناب خالقی
کمپرسورهای روتای ساده بصورت دائم کار طول عمر بیشتری دارند