کمپرسور چیست؟
یکی از اصلیترین و پُراهمیتترین اجزای سیستم تبرید، کمپرسورها هستند. کمپرسور یا متراکمکننده دستگاهی مکانیکی است که وظیفۀ کاهش حجم سیالات و تأمین هوای فشرده و کمحجمشدهای را که در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار میگیرد، بر عهده دارد.
کمپرسورها، عموماً بر اساس نحوۀ عملکرد، سرعت، توان دهش و مکش، ظرفیت، تعداد مراحل انجام کار و در نهایت وجود یا عدم وجود روغن به انواع بسیار متنوعی تقسیمبندی میشوند؛ اما صرف نظر از اینکه از کدام کمپرسور استفاده میکنیم؛ وظیفۀ اصلی و اساس کار همگی آنها مشابه یکدیگر خواهد بود.
در حقیقت، کمپرسورهایی که در صنعت تبرید و تهویۀ مطبوع کاربرد دارند؛ ضمن صرف انرژی، با مکش کردن حجم مشخصی از هوا، آن را متراکم میکنند. پس از فشردهسازی نیز هوای مذکور از کمپرسور خارج م یشود تا در سیستم سرمایشی استفاده شود.
در صورتی که قصد خرید انواع کمپرسور از برترین برندهای روز دنیا را دارید، تنها کافی است تا ضمن شمارهگیری ۰۹۱۶۰۰۵۰۲۵۹ یا ۹۱۰۱۳۳۴۴-۰۶۱ با کارشناسان فروش مجموعۀ اینترنتی دکتر کول ارتباط بگیرید.
کمپرسور چه کاربردی دارد؟
کمپرسورها بهعنوان تجهیزاتی حیاتی در صنایع متنوعی استفاده میشوند. از جمله اصلیترین کاربردهای انواع کمپرسورها، میتوانیم از موارد زیر یاد کنیم.
- قابل استفاده در سیستمهای تبرید و تهویۀ مطبوع
- قابل استفاده در تولید انواع تجهیزات برودتی و حرارتی
- کاربرد در صنایع پتروشیمی
- استفاده در ساخت ابزارهای پنوماتیک
- صنعت هوایی
- بهکارگیری در داخل هواپیماها و همچنین در پروسۀ تولید موتور جت ها
- نصب در نیروگاههای تولید برق
- صنایع گازی خصوصاً خطوط انتقال گاز
- صنایع خودروسازی
- ساخت زیردریایی
کاربرد و مشخصات فنی انواع کمپرسور
پیشتر توضیح دادیم که کمپرسورها، بسته به ویژگیهای ساختاری و نحوۀ عملکردشان به مدلهای مختلفی تقسیم میشوند. بر اساس همین مؤلفهها، کمپرسورهایی که در صنعت تبرید مورد استفاده قرار میگیرند، به دو دستۀ زیر طبقهبندی میشوند.
- کمپرسورهای جا به جایی مثبت
- کمپرسورهای دینامیکی
هر یک از این دو دسته نیز، خود به زیرگروههای دیگری تقسیم میشوند که در ادامۀ این مطلب با انواع آنها و همچنین مزایا و معایبشان آشنا خواهیم شد.
کمپرسور جابجایی مثبت چیست؟ انواع + کاربرد
جزء مشترکی که در تمامی انواع کمپرسورهای جابهجایی مثبت به چشم میخورد، بخشی رفت و برگشتی نظیر؛ پیستون، دیافراگم و پره است که عمل متراکمسازی را بهانجام میرساند. دبی کمپرسورهای جا به جایی مثبت ثابت بوده و مستقل از فشار خروجی محاسبه میگردد.
در حقیقت این نوع از تجهیزات، با جابهجا کردن حجم موجود در سیلندر کمپرسور، سیالات را فشرده میکنند. خود کمپرسورهای جابجایی مثبت به دو دستۀ «دورانی یا روتاری» و «رفت و برگشتی یا پیستونی» تقسیمبندی میشوند که هر یک از آنها نیز مدلهای مختلف دیگری را شامل میگردند.
در ساختار کمپرسورهای جابجایی مثبت از نوع روتاری که با نامهای کمپرسور دورانی یا کمپرسور های دوار نیز شناخته میشود، دو محفظۀ ویژه تعبیه شده است که یکی از آنها وظیفۀ مکش سیالات را بر عهده داشته و دیگری عملیات فشردهسازی را به انجام میرساند.
کمپرسورهای روتاری، عموماً مصرف انرژی پایین و راندمان عملکردی بسیار بالایی دارند. لرزش و سروصدا نیز در این مدلها در مقایسه با سایر انواع کمپرسورها کمتر تخمین زده میشود. به دلیل عملکرد قابل تحسینشان، کمپرسورهای روتاری انتخاب بینظیری جهت استفاده در شهرهایی مانند مناطق شمالی و شمال غربی کشورمان، ایران، هستند که فشار هوا در آنها بالاتر از مکانهای دیگر است.
از انواع کمپرسورهای جابجایی مثبت روتاری، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- کمپرسور اسکرال
- کمپرسور اسکرو یا مارپیچی
- کمپرسور رینگ مایع (Liquid Ring)
- کمپرسور VANE پره ای
- کمپرسور LOBE
یکی دیگر از انواع کمپرسورهای جابجایی مثبت متعلق به کمپرسورهای رفت و برگشتی است که در بازار بیشتر با عنوان «کمپرسور پیستونی» از آنها یاد میشود. در این نوع از کمپرسورها، فرایند متراکمسازی سیالات از طریق سیلندرهای ویژهای که در دستگاه تعبیه شده است، صورت میپذیرد. از کمپرسورهای پیستونی در انواع کولرها، چیلر و تجهیزات سرمایشی نظیر یخچالفریزرها استفاده میشود.
کمپرسورهای پیستونی در مقایسه با سایر انواع کمپرسورها خصوصاً کمپرسورهای دینامیکی، راندمان و دبی حجمی بسیار پایینی دارند؛ اما یکی از ویژگیهای مثبت آنها، تواناییشان در تولید فشار است.
انواع کمپرسور پیستونی عبارتند از:
- کمپرسور دیافراگمی
- کمپرسور تک مرحله ای یا کمپرسور تک اثره
- کمپرسود دو مرحله ای یا کمپرسور دو اثره
مزیت های کمپرسور جابجایی مثبت
هرچند که کمپرسورها را میبایست بر اساس دستهای که در آن قرار میگیرند و همچنین ویژگیهای ساختاری و عملکردیشان با یکدیگر مقایسه کنیم؛ اما بهطور کلی، کمپرسورهای جابجایی مثبت، مزایای متعددی دارند که در ادامه برخی از آنها را از نظر خواهیم گذراند.
- کیفیت ساخت بالا
- تطبیقپذیری بینظیر
- ایمنی بالا
- راندمان عملکردی درخشان
- قیمت خرید مقرونبهصرفه
- تنوع گسترده
- قدرت و توان بسیار بالا
معایب کمپرسور جابجایی مثبت
کمپرسورهای جا به جایی مثبت نیز همچون سایر قطعات بهکار رفته در انواع تجهیزات تبریدی و تهویۀ مطبوع در کنار ویژگیهای مثبت، معایبی نیز دارند. نهتنها وجود عیوب مختلف الزاماً نشاندهنده بدبودن یک کالا نیست؛ بلکه آشنایی با آنها کمک میکند بتوانید با مقایسۀ ویژگیهای مثبت و منفی دو یا چند کالا، ضمن انتخاب بهترین مورد، در زمان و هزینههای مصرفیتان نیز صرفهجویی کنید.
- نیاز به مراقبت و نگهداری مداوم
- هزینۀ بالای تعمیرات
- قیمت خرید نسبتاً بالا (بسته به مدل کمپرسور)
- داشتن ظرفیتهای محدود
- تولید سروصدای تقریباً زیاد و نامناسب بودن جهت استفاده در دبیهای بالا، از جمله معایب انواع کمپرسور جابجایی مثبت میباشند.
آشنایی با انواع کمپرسور دینامیکی چیست؟
کمپرسورهای دینامیکی یکی از انواع کمپرسورهای برودتی به شمار میروند. در ساختار کمپرسورهای دینامیکی، تیغههای مخصوصی قرار گرفته است که با چرخش آنها، هوا نیز از میانشان عبور کرده و سبب بالارفتن سرعت میشود. در نهایت نیز سیال مذکور، توسط دیفیوزری که وظیفۀ تبدیل انرژی جنبشی به فشار را بر عهده دارد، آزاد میشود.
- کمپرسورهای محوری
- کمپرسورهای توربو
- و کمپرسورهای سانتریفیوژی از انواع کمپرسورهای دینامیکی به حساب میآیند.
بررسی ویژگیهای کمپرسور دینامیکی
بدون اغراق میتوان گفت که قدرتمندترین و کارآترین کمپرسورهایی که تا به امروز تولید و به بازار عرضه شدهاند، کمپرسورهای دینامیکی هستند. با این حال، برخی از محدودیتهایی که جهت استفاده از کمپرسور دینامیکی وجود دارد؛ سبب کوچک شدن دایرۀ استفاده از این تجهیز قدرتمند شده است. مزایایی که انواع کمپرسور دینامیکی را به بهترین نوع کمپرسور تبدیل میکنند، عبارتند از:
- کارایی مناسب آنها جهت استفاده در دبی بسیار بالا
- کاربردهای بسیار متنوع در صنایع متعدد
- دوام و استحکام بینظیر
- ارتعاش و لرزش بسیار اندک
- کمترین میزان اصطکاک موجود در میان انواع کمپرسورها
- سازگاری بالا جهت استفاده در صنایعی که به فشار بالا نیاز دارند.
- قطعات تعبیهشدۀ کمتر در کمپرسوردینامیکی و در نتیجه کاهش شانس خرابی قطعات داخلی
- بازدهی فوقالعاده
- هزینه تعمیرات و نگهداری بسیار ارزان قیمت
معایب کمپرسور دینامیکی
به جرئت میتوان گفت که کمترین میزان معایب در انواع کمپرسور، متعلق به کمپرسورهای دینامیکی است. با این وجود، حتی این تجهیزات قدرتمند نیز عاری از اشکال نیستند. هزینۀ بالای خرید، حساسیت و پیچیده بودن صفحلۀ فرمانِ تعبیهشده در دستگاه از جمله اصلیترین معایب کمپرسورهای دینامیکی به شمار میروند. بعلاوه، نکتهای که باید بدان توجه داشته باشید، این است که هیچ یک از مدلهای کمپرسور دینامیکی جهت استفاده در ظرفیتهای پایین و مصارف خانگی تولید نشدهاند.
راهنمای خرید انواع کمپرسور
خرید هر یک از انواع کمپرسورها، همچون دیگر قطعات جانبی تجهیزات سرمایشی، نیازمند دانشی دقیق و اطلاعات فنی است؛ اما تسلط به تمامی این موارد، صرفاً جهت انجام خرید امری ساده به نظر نمیرسد.
به همین دلیل ما در این مقاله، اصلیترین نکاتی را که در زمان خرید انواع کمپرسورها نیاز است بدانید، با زبانی ساده به شما میگوییم تا بتوانید خرید خوبی داشته باشید.
در صورتی که جهت خرید انواع کمپرسور به مشاورههای تخصصی و کسب اطلاعات تکمیلی نیاز داشتید، خیلی آسان میتوانید یکی از دو شمارۀ ۰۹۱۶۰۰۵۰۲۵۹ یا ۹۱۰۱۳۳۴۴-۰۶۱ را شمارهگیری فرمایید تا متخصصان ما در دکتر کول در انتخاب بهترین محصول ممکن، یاریتان کنند.
- اولین و مهمترین نکتهای که در هنگام خرید انواع کمپرسور باید به آن دقت کنید، توجه به این مسئله است که آن را برای استفاده در چه دستگاهی خریداری میکنید.
- پس از مشخص کردن کاربرد و تعیین هدفتان از تهیۀ کمپرسور، باید به توان آن توجه کنید. قدرت کمپرسورها عموماً با اسب بخار (HP) سنجیده میشود و چیزی در حدود ۱٫۵ تا ۱۵ اسب بخار را شامل میشود.
- از دیگر موارد بسیار مهم در زمان خرید انواع کمپرسور، توجه به حجم هوای تولیدشده یا دبی حجمی آن است که این پارامتر با علامت (CFM) بر روی برچسب دستگاه قید شده است. بهطور کلی، دبی کمپرسورها به ازای هر اسب بخار در فشار Psi ۹۰ چیزی در حدود ۳ یا ۴ است.
- ابعاد و تعداد پایههای کمپرسور نیز از مشخصات ساختاری بسیار پُراهمیت به شمار میروند؛ چرا که انتخاب محصول اشتباه، سبب میشود نتوانید کمپرسور را نصب و از آن استفاده کنید.
- آخرین موردی که در زمان خرید کمپرسور باید مورد توجه قرار گیرد؛ وجود یا عدم وجود روغن در آن است. کمپرسورهای روغنی طول عمر و دوام بسیار بالاتری دارند و در مقابل، کمپرسورهای غیرروغنی قیمت خرید ارزانتر و هزینههای جانبی کمتری دارند و وزنشان نیز بهمراتب سبکتر است.
قیمت انواع کمپرسور
برند، نوع کمپرسور، مدت زمان گارانتی، توان و ظرفیت، دبی حجمی و ابعاد کمپرسورها از مهمترین مؤلفهها در تعیین قیمت این تجهیزات تبریدی به شمار میروند. بعلاوه، به دلیل بازار پُرنوسان ارز در کشور، امکان درج قیمتی مشخص برای انواع کمپرسورها تقریباً غیرممکن است؛ اما جای نگرانی نیست!
در صورتی که تمایل به استعلام موجودی و قیمت روز مدل خاصی از انواع کمپرسورها دارید، تنها کافی است تا نام برند و مدل مدنظرتان را در واتس اپ مجموعۀ اینترنتی دکتر کول به شمارۀ ۰۹۱۶۰۰۵۰۲۵۹ ارسال نمایید. کارشناسان ما همهروزه، ۲۴ ساعت شبانهروز آمادۀ پاسخگویی به سؤالات شما مشتریان ارجمند میباشند.